De Giugiaro, Stevens & Thomson versies.
 #102616  door Wing
 13 jan 2018, 18:18
ik wil de bumper van mijn Esprit demonteren om andere rijverlichtingunits in te plaatsen. Ik zie aan de zijkant van de bumper, per zijde, twee kunststof schroefdoppen. Wie kan mij de juiste instructies geven wat ik precies moet doen om de bumper te demonteren?
 #102622  door Wing
 14 jan 2018, 11:16
Bedankt Jean-Marc,

Dit plaatje ken ik. Maar het zegt mij nog niet direct heel veel. Het lijkt er dus op dat de bumper met vier bouten vanuit de binnenkant vastgeschroefd zit. En volgens dit plaatje zou de bumper aan de buitenkant van de bumper gemonteerd zijn. Ik zie in deze afbeelding ook niks over schroefjes aan de buitenkant van de bumper. Wat ik gezien heb (omdat ik een van deze kunstofschroeven verwijderd heb is dat deze door de carrosserie heen gaan. Oftewel, het lijkt erop dat de bumper aan de buitenkant door deze kunststofschroefjes gefixeerd worden. Maar bij het uitdraaien hiervan hoorde ik iets vallen. Waarschijnlijk is dat dan de bevestiging die op de het zijscherm zit. Maar waar is dit onderdeel heen? Hoe kan ik hier achter bij?

Verder kan ik de bouten die ik op deze afbeelding zie ook niet vinden. Wel zie ik vlak voor mijn reserveband vier bouten. Zijn dit wellicht de moeren waarmee de bumper vast zit? Wat ik wil voorkomen is dat ik allerlei dingen losmaak die niks met de demontage van de bumper te maken hebben. Vandaar dat ik hop dat iemand hier mij ermee kan helpen.

Of, moet ik toch de onderplaat verwijderen dat ik de bouten van onderen uit wel kan benaderen? Voor mijn gevoel zit de bumper te ver naar boven dat het voor mij onlogisch is om het van onderen te bereiken. Maar hier zijn vast lieden ermee bezig geweest die mij op weg kunnen helpen.
 #102624  door Wing
 14 jan 2018, 15:52
een update: ik heb een andere oplossing toegepast: ik heb de bestaande units aangepast waardoor het niet nodig is om de behuizing van deze unit te vervangen. De bumper hoeft er nu niet meer af. Ik zit alleen nog wel met een losgedraaide kunststofs chroefje dat volgens mij bedoeld is om de bumper aan de zijkant te fixeren op de carrosserie. Heeft iemand een suggestie hoe ik dit het beste kan oplossen? De "contramoer" hiervan is losgeraakt en ligt nu onder de koplampunit waar ik niet bij kan ...
 #102682  door gvy
 24 jan 2018, 20:24
Hoy, still alive and kicking en ik had deze post wel gezien, maar omdat mijn S2.2 nog de kleine bumpers heeft zoals een S1 en S2 zitten die volledig anders gemonteerd. Ik heb dus geen idee hoe dat bij de S3 of turbo esprit zit. sorry.
Ik zag wel dat dezelfde vragen al eens terugkwamen op the lotus forums en het daar ook niet al te duidelijk is. Ook heb ik de workshopmanual van de S3 en Turbo esprit bekeken en ook daar geen oplossing gezien.

Hier de topics
https://www.thelotusforums.com/forums/t ... ent-546916
https://www.thelotusforums.com/forums/t ... ent-363225

Geert
 #102694  door Wing
 25 jan 2018, 20:40
Hoi Geert,

Bedankt voor het nemen van jouw moeite. De importeur kon het 123 ook niet vertellen. Nu schoot mij vandaag een gedachte door mijn hoofd en dat is dat in 2016 een Lotus dealer in NY deze bumper heeft gedemonteerd om het zwart te te laten spuiten (op verzoek van de vorige eigenaar). Ik heb zojuist maar een mail naar hun gestuurd met het verzoek mij te helpen met een tip. Ik ben benieuwd of ze behulpzaam zijn.
 #102751  door Wing
 10 feb 2018, 19:00
Vandaag ben ik mij gaan verdiepen in de montage van dit kunststof schroefje. Het bleek veel eenvoudiger: vanaf het voor-compartiment kun je met je hand (achter de ruitenwisserreservoir) een redelijk eind naar voren. Het blijkt dat het gat dat in het voorscherm zit hier vandaan bereikbaar is. Ik heb het kunststof contramoer gevonden in deze ruimte en het was vrij eenvoudig erop te zetten.